Sjoukje Hiemstra

'Ik leer graag iets waar ik wat aan heb.'

Sjoukje ondersteunt Aart bij zijn werkzaamheden aan de Lexicons. Zoals iedere Personal Assistant blijft ze het liefst op de achtergrond, terwijl ze efficiënt allerlei zaken regelt die bij het onderhouden en uitbreiden van de woordenboeken komen kijken.

Vertaalacademie

Als meisje van een jaar of zes deed Sjoukje samen met haar zus graag voorkomen dat ze uit het buitenland kwamen. Natuurlijk brabbelden ze toen nog een zelfverzonnen taaltje, maar eenmaal op het VWO ging Sjoukje op een serieuze manier met vreemde talen aan de slag. Na haar middelbare school wilde ze aanvankelijk Romaanse talen gaan studeren. Het zou Spaans worden. Op een voorlichtingsdag van de universiteit maakte ze kennis met het studieprogramma. Ze ontdekte dat een vak als Middeleeuws Spaans haar niet aansprak en Sjoukje besefte voor het eerst dat ze graag iets leert waar ze concreet wat aan heeft. Daarom koos ze voor de Vertaalacademie in Maastricht. Daar maakte ze kennis met de praktijk van het vertalen. ‘Tekstwolkjes in strips, of ondertiteling bij tv-programma’s, dat is echt een pittige klus!’

Vertaalbureau

In 2008 liep Sjoukje stage bij Gateway. Ze ontdekte hoe het toegaat op een gespecialiseerd vertaalbureau, werkte als vertaler en mocht meeluisteren en meedenken tijdens de vele terminologiegesprekken die Aart dagelijks met deskundigen voert. Sjoukje was verkocht. Na haar afstuderen bleef ze bij Gateway en ontwikkelde zich tot de onmisbare ondersteuner van Aart, een veeleisende lexicograaf.

Lexicografie

Haar dag is gevuld met werk aan het zoeklog, een lijst van termen die gebruikers van het Juridisch-Economisch Lexicon of het Onroerend Goed Lexicon zochten en niet vonden. Daarnaast werkt ze lijsten met streepwerk van Aart door, doet de administratie, denkt mee over vernieuwingen aan de woordenboeken en helpt die ook uit te voeren.

HBO-Rechten

Het werk inspireerde Sjoukje om aan een studie HBO-Rechten te beginnen. Ze beleefde veel plezier aan die studie. ‘Ik ontmoette mensen die net als ik ernaast werkten, een politiefunctionaris bijvoorbeeld. Daarmee kwam de dagelijkse praktijk de studie binnen, op die manier leerden we veel van elkaar.’

Sjoukje heeft haar studie in 2013 succesvol afgerond en is nu Bachelor of Laws (LLB).