Robert-Jan de Bruin

 

Na een spreekwoordelijke carrière van twaalf ambachten en dertien ongelukken besloot Robert-Jan op zijn vijfendertigste dat het tijd werd zich af te vragen wat hij later worden wilde als hij eenmaal groot was. Hij had altijd al een grote voorliefde voor taal, hij kende inmiddels de juridische wereld, dus een opleiding tot juridisch vertaler was een logische keuze. Hij meldde zich aan bij het ITV en het laatste jaar van de opleiding woonde hij in Cambridge, waar hij werkte op een advocatenkantoor. Bij terugkeer in Nederland, in 2000, kon hij snel aan de slag bij Allen & Overy LLP, een groot internationaal advocatenkantoor dat toen net in Nederland zijn deuren had geopend. Hier werkte hij tweeëntwintig jaar als huisvertaler. In 2022 vond hij het tijd worden het (ietsje) rustiger aan te doen. Tegenwoordig werkt hij als freelancer en runt hij een eigen vertaalkantoor, Sterre & Co.

 

Over het Juridisch-Economisch Lexicon zegt Robert-Jan: “Het was vanaf het allereerste begin natuurlijk hét standaardwerk dat ik dagelijks opende om mijn werk te doen. Soms kwam ik dan een vertaling tegen waar ik vraagtekens bij had. Dan was het inspirerend om te merken hoe serieus er werd gereageerd als ik met Aart over een bepaalde term contact opnam. En het was dan natuurlijk ook heel leuk om te merken dat er naar aanleiding van mijn opmerkingen soms een vertaling werd aangepast. Soms juist niet, maar ook daar hoorde altijd een degelijk verhaal bij.”

 

Robert-Jan reageerde enthousiast op de vraag van Aart of hij mee wil gaan werken aan het Lexicon: “Dat uitpluizen van juridische termen heb ik altijd een van de leukste aspecten van het vak gevonden. Maar binnen de hectiek van een internationaal advocatenkantoor, met die eeuwige deadlines, was daar vaak weinig tijd voor. Tegenwoordig doe ik dat dus vaker. Het lijkt me dan ook heel leuk om de komende jaren mijn eigen bescheiden bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van het Juridisch-Economisch Lexicon."

 

Robert-Jan woont bij de zee, doet dagelijks aan fitness en beoefent golf als hobby, wat hij minder goed kan dan hij telkens opnieuw hoopt, maar beter dan hij vroeger ooit had gedacht. Robert-Jan is getrouwd en heeft een dochter.